10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA

 


W dniu 20.11 w czasie spotkań wywiadówkowych w Gimnazjum nr 2 wśród rodziców przeprowadzona została ankieta dotycząca sposobu odżywiania uczniów naszej szkoły.
Akcję przygotowała III g.
W ankiecie wzięło udział 139 rodziców. Celem ankiety było zebranie od rodziców informacji na temat odżywiania się ich dzieci.
Wyniki ankiety przeprowadzone wśród rodziców świadczą o tym, iż większość uczniów spożywa I i II śniadanie, a więc posiłki, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym większość rodziców stara się, aby posiłek był zróżnicowany i przede wszystkim zdrowy dla swoich pociech.
Poza tym trzecioklasiści przygotowali ulotki z 10 ZASADAMI ZDROWEGO ŻYWIENIA, które rozdawali każdemu z rodziców.

10 ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
(pod redakcją prof. W.B.Szostaka i prof. B. Cybulskiej)
1. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków)
2. Kontroluj masę ciała (dbaj o zachowanie należnej masy ciała)
3. Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii
4. Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety
5. Mięso spożywaj z umiarem, zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi
6. Spożywaj codziennie warzywa i owoce
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych
8. Unikaj cukru i słodyczy
9. Ograniczaj spożycie soli
10. Unikaj alkoholu